Costes-Cirgues

  

Het wijnhuis ‘Costes-Cirgues’ heeft een bijzondere geschiedenis.

Natuur

Geïnspireerd door hun liefde voor de wijn en de natuur, besloten Béatrice en Werner Althoff om naar een agrarisch landgoed in het zuiden van Frankrijk te zoeken. Na meer dan 30 jaar in de Elzas te hebben geleefd, geloofden zij dat het mediterrane klimaat aanzienlijke meer voordelen biedt voor de biologische en biodynamische landbouw. Na drie jaar zoeken in de Drôme, de Alpilles, de Bouches-du-Rhône, de Lubéron en de Pyreneeën kwamen ze ten slotte terecht in Sommières in het departement Gard, op de kruising met de Hérault. Op dat moment was het landgoed van Costes-Cirgues al meer dan 20 jaar in verval geraakt. Slechts een paar wijnstokken werden nog verbouwd en de druiven die geoogst werden gingen naar de wijn coöperatie; de rest van het landgoed, met zijn olijfbomen, velden, bossen en garrigue, belichaamde een idyllisch, ongerept landschap, met weinig sporen van menselijke activiteit. De familie Althoff viel onmiddellijk en onherroepelijk verliefd op haar.

Biodiversiteit

Ze namen het landgoed over op 1 februari 2003. De verschillende percelen werden vervolgens hersteld, de een na de andere, terwijl andere percelen nieuwe druivenrassen kregen die typisch zijn voor de streek en daarmee de kans op een hogere kwaliteit wijn vergroot. Zij besteden een groot deel van hun tijd aan het herstellen van de bodem, de olijfboomgaarden en het de garrigue. Onderwijl wel rekening houdend met de onderscheidende ongerepte kwaliteit van de begroeiing, zodat de biodiversiteit behouden blijft. Het contract met de wijn coöperatie eindigde in 2005, waarna ze hun eerste eigen vinificatie activiteiten startte. Een eerste devatting van merlot voor de rosé, een 100% cabernet-sauvignon en een 100% syrah – een totaal van 8000 flessen die hun trots en vreugde waren! Sindsdien hebben ze de officiële formaliteiten ondernomen om volledig als biologische landbouwbedrijf gezien te worden en verhoogde ze de productie elk jaar met het aanplanten van jonge wijnstokken op verschillende gronden, waardoor de streek werd gediversifieerd. Hun zoon David Althoff is actief deel gaan nemen in het bedrijf aan de oogst van 2006. Hij heeft daarvoor een technisch diploma in de wijnbouw en oenologie in Montpellier behaald. In 2007 bouwden ze de kelder, uitgehakt uit de rots, met een moderne en functionele architectuur. David werkt nu full time op het landgoed. Zijn oudere zus Gioia en jongere broer Robin bezweken ook aan de charmes van deze groeiende familie onderneming. Vandaag de dag hebben ze drie extra medewerkers en produceren ze circa 60.000 flessen per jaar.

Wijnen

Klik hier voor de crémant (mousserend), wit, rosé en rode wijnen van Costes-Cirgues. Wij hebben diverse wijnen en meerdere jaargangen van dit wijnhuis op voorraad.

De oogst in 2017

https://www.youtube.com/watch?v=in6GMG6Ls9E