Grand Fontanille

 

  

Het Domaine du Grand Fontanille ligt niet in de Languedoc, maar in het hart van de Provence. Het bestaat uit 4.5 ha wijnvelden. Op de rijke en kalkhoudende bodem zijn de druivensoorten Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon geplant in ongeveer gelijke delen. Ze hebben de oogst gereduceerd tot ongeveer 30 hl/ha door delen weg te knippen. Hierdoor vermijden ze het gebruik van chemische meststoffen en doen ze aan minimale bodembewerking. Dat is de basis van hun kwaliteitswijnen.

Uit de drie verbouwde druivensoorten komen vier Vin de Pays des Alpilles kwaliteitswijnen voort. Groot Genot biedt hiervan de rosé  en een aantal rode wijnen aan.

Grand Fontanille’s filosofie over biologische landbouw

Biologisch geteelde voedingsmiddelen garanderen niet alleen een zacht, duurzaam gebruik van de natuur, maar ze zijn ook een voorwaarde voor een gezonde voeding. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat matig gebruik van wijn, in het bijzonder rode wijn, beschermt tegen sommige ziekten. Met name cardiovasculaire aandoeningen worden verminderd. Daarom is de inname van biologisch geteelde wijn een goede aanvulling voor een evenwichtige voeding.

Biologische teelt van wijn is niets nieuws. Zoals bekend is wijn duizenden jaren oud en in het begin werden er geen chemische middelen gebruikt om de teelt en vergisting te beïnvloeden. De kwaliteit was, als men de traditie mag geloven, uitstekend. Het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden is een ontwikkeling van massa-productie van wijn die een impact hebben op de smaak en de kleur. Zonder enige twijfel niet alleen onnodig, maar vertegenwoordigen ook een totaal overmatige belasting op de natuur. Daarom is de huidige trend onder druiven te verbouwen en wijn te produceren volgens ecologische aspecten. Het correspondeert met de eeuwenoude traditie dat een goede wijn zonder chemicaliën kan gedijen, in harmonie met de natuur.

Het Domaine du Grand Fontanille is in de jaren 80 van de vorige eeuw volledig overgestapt naar de biologische productie. Ze zijn sindsdien ook Ecocert gecertificeerd.

Wijnen

We leveren momenteel de rosé en enkele rode wijnen van Domaine du Grand Fontanille.