Domaine Costeplane 

  

Het wijnhuis van Francoise en Vincent Coste bevindt zich 30 km vanaf Nimes in Zuid Frankrijk. Halverwege tussen de Middelandse zee en de Cevennes. Er heerst een Mediterraans klimaat, zonnig en soms erg heet in de zomer. ’s Winters kan het wel tot 100 dagen vriezen. Het domein is omgeven van wijngaarden en genesteld tussen heuvels met diverse soorten begroeiing, zoals struikgewas, diverse naaldbomen, eiken bomen en kruiden zoals tijm en rozemarijn.

De heer en mevrouw Coste hebben zich in 1982 gevestigd op dit landgoed dat al in de familie was. De Coste familie woont al sinds eeuwen in dit gebied. De papieren gaan zelfs terug tot 1405. Vroeger bestond het landgoed uit een schaap, een wijnhuis, zijderupsen en een stal met acht paarden om het allemaal te kunnen runnen.

Toen Francoise en Vincent er gingen wonen was de kelder al meer dan 10 jaar gesloten toen zijn grootvader was gestopt met werken. Ze zijn eerst begonnen met het herplanten van wijngaarden om goede kwaliteitswijnen te kunnen produceren. De varieteiten bestaan uit Grenache, Syrah, en Chardonnay. In 1988 konden ze profiteren van de samenvoeging van de cooperatieve kelder uit het dorp met een nabijgelegen kelder en konden ze Costeplane heropenen. Door deze wijziging ging hun grote droom in vervulling; werken volgens de principes van eerst biologische verbouwen en later ook bio-dynamisch (sinds 2012). De wijngaard staat op klei en kalksteen grond. Ze hebben lage kwaliteit varieteiten ‘geerfd’ zoals Aramon (mee gestopt in 1994) en Carignan dat eerst bestond uit 15 ha en nu, in 2013, nog maar 5 ha.

Sinds hun start zijn er diverse varieteiten bijgekomen om goede, interessante wijnen te maken die hun blij maken, zoals Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Syrah en Vermentino.

Domaine Costeplane is een klein bedrijf dat maar uit vijf personen bestaat, inclusief Vincent en Francoise Coste. Ze produceren zo’n 200.000 flessen per jaar van ca 30 ha wijngaarden. Ze zijn trots dat ze elk jaar prijzen winnen tijdens diverse regionale en nationale wedstrijden.

Wijnen

Klik hier voor alle witte, rosé en rode wijnen van Domaine Costeplane. 

 

Geen velden gevonden.